Vuosi 2018 Kimpassa – Allihopa

Taakse jäävä vuosi 2018 Varsinais-Suomen sote- ja maakuntauudistuksen valmistelussa on ollut tekijöilleen antoisa, vaiherikas ja opettavainen. Kimpassa – Allihopa -muutosorganisaatio kasvoi vuoden aikana muutamasta henkilöstä yli kuudenkymmenen hengen upeaksi asiantuntijaorganisaatioksi. On ollut hienoa nähdä, miten muutostoimiston jokapäiväisessä arjessa kiteytyy ja konkretisoituu tavallaan koko uudistuksen onnistumisen avaimet: muutoshalukkuus ja kyky edistää yhteistä asiaa yhtenä rintamana henkisistä ja maallisista rajoista välittämättä.

Meidän lisäksemme muutosmatkalla on ollut mukana satoja henkilöitä työryhmien kautta eli menossa on mukana iso kasa osaamista ja tahtoa tehdä yhdessä enemmän.

Valtakunnan tason päätösten ja maakuntavaalien viivästyminen ensin toukokuun ja sitten lokakuun aikataulusta on yhtäältä tuonut kaivattua lisäaikaa valmisteluun ja toisaalta haastanut valmistelijoiden sitkeyttä. Tilanne on osoittanut sen, että vallitsevasta epävarmuudesta huolimatta sote- ja maakuntauudistuksen kanssa työtä tekevät uskovat sen välttämättömyyteen. Syksyllä olemmekin keskittyneet sisällölliseen kehittämiseen uudistuksen kohtalon ratkeamista odotellessa.

Digitalisaatio ja tiedolla johtamisen kysymykset ovat olleet pinnalla ja tulevat varmasti olemaan yhä enemmän alkavana vuonna 2019. Yhtenäiseen ja sujuvaan, asiakaslähtöiseen asiointiin siirtyminen on vankka tavoitteemme, mutta haasteita on niin taloudellisia kuin tieturvallisuuteen liittyviäkin. Osaammeko luoda sellaiset sähköiset palvelut, jotka ovat maakuntien toivon mukaan aloittaessa vuoden 2021 alussa yhä relevantteja ja toimivia asukkaiden näkökulmasta?

Keväällä toteutimme seutukuntakiertueen, jolla tapasimme henkilöstöä, mediaa ja luottamushenkilöitä kasvokkain maakunnan viidellä seudulla. Miina Sillanpään päivänä 1.10. järjestetty Avoimet ovet -tapahtuma tarjosi aitoja kohtaamisia, joita tarvitaan myös digi-aikakaudella.

Loppuvuodesta pääsimme uusien toimistotilojen myötä kokemaan omissa nahoissamme epämukavuusalueelle siirtymisen vaikutukset: monitoimitilassa monelle tuli ikävä omaa työpistettä, -matkaa ja huonetoveria.  Jouduimmekin mikrotasolla menemään itseemme ja pohtimaan olemmeko itse valmiita siihen muutokseen, jota sote- ja maakuntauudistuksessa vaaditaan maakuntaan siirtyviltä kymmeniltä tuhansilta työntekijöiltä? Muutaman viikon totuttelun jälkeen muutos on kuitenkin koettu oikein tervetulleeksi.

Tänä vuonna kokeilukulttuuria on edistetty esimerkillisesti mm. Pöytyällä, jossa tehtiin onnistunut sähköisten terveyskeskuspalveluiden MunKlinikka-pilotointi. Ikäihmisten KomPAssi-hanke onnistui kuntien välistä yhteisyötä kehittämällä saamaan palvelupuheluiden vastausajat yhdeksään sekuntiin. Toivottavasti saamme jatkossakin kokeilla ja kehittää maakunnan asukkaille uusia toimivia palveluita yhteistyössä kuntien, järjestöjen ja siirtyvien organisaatioiden kanssa.

Uudistuvan sosiaali- ja terveydenhuollon koulutustarpeet on huomioitu ja Turun yliopistolla lanseerattiin menestyksekkäästi monitieteinen sote-akatemia, jonka aloituskurssille tulijoita olisi ollut enemmän kuin kurssipaikkoja.

Näin vuoden loppumetreillä luovumme haikein mielin maakuntavalmistelun muutosjohtaja Laura Leppäsestä, joka siirtyy Päijät-Hämeen maakuntajohtajaksi vuoden 2019 alusta. Tähän liittyen teemme muutosorganisaatiossa sisäisiä työjärjestelyitä; muutosorganisaation esimiesvastuu siirtyy sote-muutosjohtaja Antti Parpolle ja maakuntapuolen vastuuvalmistelijaksi siirtyy Kaisa Äijö.

Haluamme kiittää kaikkia uudistusvalmistelussa mukana olleita tahoja yhteistyöstä. Matka jatkuu edelleen!

Rauhallista joulua ja onnea uuteen vuoteen 2019 toivottaa

Kimpassa - Allihopa

 

 

Kiitos menneestä vuodesta, rauhallista joulua ja onnea uuteen vuoteen 2019!