Sinikka Salo

”Varsinais-Suomessa on valmistauduttu tulevaan uudistukseen hyvin”

Sote-muutosjohtaja Sinikka Salon maakuntakierros saapui Varsinais-Suomeen ja Turun Messukeskukseen 24. elokuuta.

Salo kertoi olevansa ilahtunut, kuinka hyvin uudistustyö etenee Varsinais-Suomessa.

– Täällä tehdään jo erittäin voimallista palvelujen kehittämistyötä. Sote on iso sisällöllinen kokonaisuus. Varsinais-Suomessa on hyvin valmistauduttu siihen, että todellinen muutoksen pyörä laitetaan pyörimään, muutosjohtaja Sinikka Salo kiitteli.

Sote- ja maakuntauudistuksen lakipaketti on lähes valmis lausuntokierrokselle ja lausuntoajan jälkeen koossa on iso lakipaketti.

– Lait luovat raamin ja antavat struktuurin, mutta muutos tehdään alueilla lähellä ihmistä. Sote-uudistuksessa on kyse ihmisten palveluista ja uudistustyötä maakunnassa tekevät vastaavat siitä, että työ tehdään alueilla mahdollisimman hyvin.

Asiakkaan valinnanvapaus on pääsääntö sosiaali- ja terveydenhuollossa perustasolla ja soveltuvin osin käytössä erikoistason sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Aikataulun askelmerkit olemassa  

– Valinnanvapauden lakiluonnos on tarkoitus lähettää lausuntokierrokselle marraskuussa 2016. Tässä tehdään nyt omaa suomalaista valinnanvapausmallia. Tämä siitä syystä, että missään muualla sosiaali- ja terveyspalveluja ei ole integroitu yhteen.

Tällä hetkellä tehdään lainsäädäntötyötä ja käytännön uudistustyö on aloitettu myös maakunnissa.

Lait on tarkoitus hyväksyä ensi keväänä. Tämän jälkeen lait astuvat voimaan 1.7.2017 ja samalla perustetaan väliaikaishallinto. Ensimmäiset maakuntavaalit pidetään tammikuussa 2018 presidentin vaalien yhteydessä. Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestäminen siirtyy uusille maakunnille 1.1.2019.

Tämä sivu on saatavilla myös: Ruotsi