Varsinais-Suomen valinnanvapauspilotille ei myönnetty ensimmäisen vaiheen rahoitusta – toinen haku syksyllä 2018

Hallitus antoi 8.3.2018 eduskunnalle esityksen laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa (valinnanvapauslaki). Varsinais-Suomen maakunta haki valtionavustusta valinnanvapauspilottiin, joka nimettiin ”Omalla budjetilla allihopa” -pilotiksi. Asiasisältönä on henkilökohtainen budjetti ja kohderyhminä ovat vammaispalvelut sekä ikäihmisten omaishoitoa tukevat palvelut. Varsinais-Suomi lähti hakemaan Omalla budjetilla allihopa -pilottiin vahvaa lähes 16 miljoonan euron rahoitusta.

Sosiaali- ja terveysministeriö oli varannut ensimmäiseen vaiheeseen 100 miljoonaa euroa vuoden 2018 budjettiin. Rahoitus on myönnetty Etelä-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Etelä-Savon, Keski-Pohjanmaan, Keski-Suomen, Kymenlaakson, Pohjois-Savon, Päijät-Hämeen, Satakunnan ja Uudenmaan maakuntiin.

Varsinais-Suomessa valinnanvapauspilottiin sitoutui ja sen valmisteluun osallistui 18 kuntaa, joiden väestömäärä kattaa reilusti yli vaaditun 80% osuuden maakunnan väestöstä.

  • Kyllä se harmittaa, 18 kuntaa oli jo sitoutunut hienosti valmisteluun ja pilotin toteuttamiseen. Henkilökohtainen budjetti on Suomessa vielä tuntematon tapa järjestää ja tuottaa sote-palveluita. Tämä muutos edellyttää treeniä niin asiakkailta, heidän läheisiltään, ammattilaisilta kuin palvelujen järjestäjiltä ja tuottajilta, jotta yhteistyö sujuu saumattomasti sitten kun henkilökohtainen budjetointi otetaan käyttöön keväällä 2020, sanoo pilotin hankepäällikkö Samuli Koskinen.
  • On päivän selvää, että mallia tulee saada testata myös Varsinais-Suomessa, jotta pystytään varautumaan mahdollisiin epäkohtiin ja vahvistaa sen sujuvia osia. Toivonkin, että kaikki jo nyt mukana olevat kunnat ovat myös toisessa haussa mukana. Muutkin ovat tervetulleita, Koskinen lisää

Kehysriihipäätöksessä valinnanvapauden pilottien toteutukseen on varattu 100 miljoonan euron lisärahoitus. Pilottien kokonaisrahoitus on tällöin 200 miljoonaa euroa. STM:n tiedotteen mukaan lisärahoitus suunnataan erityisesti siten, että pilotointi laajenee myös niihin maakuntiin, jotka jäivät ilman rahoitusta tämän kevään haussa. Valinnanvapauspilottien uusi hakukierros järjestetään syksyllä 2018. Haun kriteerit julkaistaan elokuussa 2018.

  • Uskoisin, että Varsinais-Suomi on rahoitusten saajien joukossa, sillä Varsinais-Suomi on tällä hetkellä yksi kolmesta maakunnasta, joissa ei vielä valinnanvapauskokeiluja ole toteutettu, toteaa Samuli Koskinen.

 

Lisätietoa:

Seija Aaltonen, kuntayhtymän johtaja, seija.aaltonen@kto-vs.fi, p. 050 597 4980

Antti Parpo, sote-muutosjohtaja, antti.parpo@varsinais-suomi.fi, p. 040 642 8682

Samuli Koskinen, hankepäällikkö, samuli.koskinen@kto-vs.fi p. 040 663 1340