Uudistuksen valmistelu jatkuu aktiivisesti Varsinais-Suomessa

Suomen hallitus esittää asiakkaan valinnanvapauden lisäämistä osana sote- ja maakuntauudistusta. Hallitus antoi esityksen valinnanvapauden lainsäädännöstä eduskunnalle 8. maaliskuuta, eduskunta päättää valinnanvapauslain hyväksymisestä kesäkuussa 2018.

Varsinais-Suomessa uudistuksen valmistelu jatkuu aktiivisesti sekä Kimpassa-Allihopa -muutosorganisaatiossa, työryhmissä että henkilöstöä luovuttavissa organisaatioissa. Työn etenemisestä viestitään nettisivuilla, sosiaalisessa mediassa, kokouksissa ja tapahtumissa.

  • Uusi lakiesitys valinnanvapaudesta ei esitä mullistavia muutoksia edelliseen verrattuna. Jatkamme valmistelua kuten tähän mennessä, kertoi Varsinais-Suomen sote-muutosjohtaja Antti Parpo perjantaiaamuna 9.3. muutosorganisaation henkilöstöinfossa.

ICT-järjestelmien aikataulu herättää huolta

Valinnanvapaudella tarkoitetaan asiakkaan oikeutta valita itse, mistä hän saa sosiaali- ja terveyspalveluja.  Asiakas voisi valita nykyistä yksilöllisemmin omaan tilanteeseensa sopivia palveluntuottajia. Tarkoituksena on lisätä asiakkaan vaikutusmahdollisuuksia sekä parantaa palvelujen saatavuutta, laatua ja kustannusvaikuttavuutta.

Uuden maakunnan ICT-järjestelmien rakentaminen on valtava työsarka, varsinkin sote-palvelujen osalta. Aikataulut herättävät jonkin verran huolta Varsinais-Suomessa, kuten myös muualla Suomessa. Tarkoitus on, että maakunnat alkavat järjestää julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut vuoden 2020 alusta.

Syksystä 2019 alkaen asiakas voi valita maakunnan liikelaitoksen eli käytännössä maakunnan, jonka palveluissa asioi. Viimeistään 1.7.2020 maakunta ottaisi käyttöön asiakassetelin ja henkilökohtaisen budjetin. Sote-keskukset aloittaisivat toimintansa viimeistään 1.1.2021 ja hammashoitolat 1.1.2022.

Valinnanvapaus laajenee joissain maakunnissa jo vuosina 2018-2021 sosiaali- ja terveyskeskuksia ja suunhoitoa koskevina pilotteina. Asiakassetelin ja henkilökohtaisen budjetoinnin pilotteja toteutetaan vuosina 2018-2019.

Tämä sivu on saatavilla myös: Ruotsi