Kuva: Sote

Sote-valinnanvapaus toteutuu laajasti – Varsinais-Suomeen tulee työntäyteinen vuosi

Antti Parpo

Suomen hallitus julkaisi keskiviikkona 21.12.2016 lakiluonnokset sote-palvelujen valinnanvapaudesta. Lakiluonnosten mukaan valinnanvapaus tulee toteutumaan Suomessa laajana. Tämä tarkoittaa sitä, että jatkossa asiakas saa valita perustason sosiaali- ja terveyspalvelujen palveluntuottajan.

 - Asiakas siis valitsee, missä hän haluaa käydä lääkärissä ja mistä hän saa sosiaalipalvelujen asiakasohjausta. Asiakkaalla on oikeus myös valita se palveluntuottaja, joka tarjoaa hänelle pitkäaikaisia palveluita esimerkiksi vanhuuden tai vammaisuuden perusteella. Pitkällä aikavälillä myös osa vaativasta hoidosta siirtyy lakiluonnosten mukaan asiakkaan valinnanvapauden piiriin, kertoo Varsinais-Suomen sote-uudistuksen muutosjohtaja Antti Parpo.

Palvelunkäyttäjien on syytä kuitenkin tiedostaa, että valinnanvapaus ei ole tulevaisuudessa rajatonta. Maakunta määritellee valinnanvapauden piirissä olevan palvelun tason, määrän ja laadun. Tällä tavoin voidaan varmistua siitä, että julkisen sektorin voimavarat riittävät sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoitukseen.

Hallituksen julkaisemat lakiluonnokset valinnanvapaudesta selventävät sote-uudistuksen valmistelua maakunnissa.

 - Varsinais-Suomessa ei tietoisesti käynnistetty tulevaisuuden palvelutuotannon valmistelua syksyllä 2016, koska tähän asti on ollut epäselvää, millaiset lainsäädännölliset ehdot tuotannolle annettaan. Lakiluonnosten kautta valmistelun kivijalka on nyt olemassa, sanoo Antti Parpo.

Sote-uudistuksen valmistelu lakiluonnosten jälkeen konkretisoituu ja näköpiirissä on Parpon mukaan työntäyteinen tulevaisuus. Jo nyt tiedetään, että selvitettäviä ja kehitettäviä asioita on erittäin paljon

 - Työn taakan alle ei voida kuitenkaan musertua. Lähitulevaisuudessa mitataan maakunnan sote-valmistelukoneiston tahtotila ja voima. Palvelunkäyttäjien etu on, että tätä tahtotilaa ja voimaa riittää. Meidän valmistelijoiden velvollisuus on pyrkiä parhaaseen mahdolliseen niillä lainsäädännöllisillä rajauksilla, jotka meille on annettu. Uskon kyllä, että hyvä tästä tulee! Parpo toteaa.

 

Tämä sivu on saatavilla myös: Ruotsi