Osallisuudella rakennetaan maailman parasta maakuntaa

- Parasta työssäni on ihmisten kohtaaminen. Kuulen erilaisissa asukastilaisuuksissa aivan mielettömän tärkeitä huomioita. Kutsun niitä palvelu-unelmiksi. Iso osa palvelu-unelmista on sellaisia, että niitä kannattaisi lähteä toteuttamaan heti”, Anri Niskala Turun kaupungilta kertoo.

Mitä osallisuus on?

Osallisuus on ennen kaikkea muutosta asenteissa. Asioita pitää ja kannattaa tehdä yhdessä monialaisissa tiimeissä yksin puurtamisen sijaan. Järjestöt, vaikuttajaryhmät, asukkaat ja yritykset pitää ottaa mukaan erilaisiin yhteiskehittämisen muotoihin. 

Osallisuuden edistäminen tuo aina hyvää: työhyvinvointia, tyytyväisiä asiakkaita ja resurssisäästöjä. Tätä on helppo myydä!

Uskon, että muutaman vuoden päästä osallisuus on aivan normaali asia ja osa kaikkien tekemistä. Tällä hetkellä osallisuudessa on eniten pielessä se, että sen luullaan olevan yksittäisen virkamiehen työtä. Osallisuus kuuluu ihan jokaisen toimenkuvaan ja tehtävään.

Sydäntäni lämmittää aina myös osallistuessani lasten parlamentin ja nuorisovaltuuston kokouksiin. Siellä kuulen, miten empaattinen ja fiksu sukupolvi Suomeen on kasvamassa. Sen suhteen tulevaisuus on turvattu.   

Mitä osallisuuden työryhmä tekee sote- ja maakuntauudistuksen valmistelussa?

Tehtävänämme on valmistella ja koota valmisteluorganisaatiolle mahdollisimman kattavasti asiat, joita tarvitaan, jotta asukkaiden, järjestöjen ja muiden toimijoiden asiantuntijuus otettaisiin mahdollisimman tehokkaasti käyttöön uudessa maakunnassa ja sote-palveluissa.

Osallisuus on siitä ihana asia, että sitä edistävät ihmiset ovat aina mahtavia tyyppejä. Meidän työryhmässä onkin huikea tekemisen meininki ja mukava tunnelma. Kaikki jäsenet tietävät, että teemme todella tärkeää työtä!

Kuka olet?

Olen Anri Niskala ja työskentelen Turun kaupungilla osallisuuden erityisasiantuntijana. Sote- ja maakuntauudistuksenvalmistelussa toimin Osallisuus ja esteettömyys –alatyöryhmän puheenjohtajana. Ryhmä on Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen –työryhmän alainen.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työryhmän osallisuus ja esteettömyys -alatyöryhmä:

Anri Niskala, Turun kaupunki (Pj)

Anna Rantasuo, Varsinais-Suomen lasten suojelujärjestöt ry
Heini Parkkunen, Turun kaupunki
Hissu Kytö, Daisy Ladies ry.
Jukka Sevon, henkilöstöjärjestöjen edustaja JAU
Kaisa Rantala, Naantalin kaupunki
Kalle Myllymäki, ELY-keskus
Katja Suominen, Turun kaupunkilähetys ry
Mari Mattila, asiakasraadin jäsen
Marjut Aalto, SoTe113-hanke
Minna Lehtinen, Raision kaupunki
Minna Pohjola, VSSHP
Olli Nordberg, Kynnys ry
Oskari Orvasto, KomPAssi-hanke
Pirjo Parviainen, Salon kaupunki
Riikka Korhonen, Arkeen Voimaa/Kuntaliitto
Tarja Vuorinen, Turun kaupunki
Veera Laurila, THL/Sokra-hanke

Sinua saattaa kiinnostaa