Muutos on viestintää – tapaa Jessica Ålgars-Åkerholm

NIMI

Jessica Ålgars-Åkerholm

MITÄ TYÖTÄ TEET MUUTOSORGANISAATIOSSA?

Viestintäpäällikkönä suunnittelen ja toteutan sote- ja maakuntauudistuksen viestintää eri kanavissa ja eri kohderyhmille, suomeksi ja ruotsiksi. Yritämme viestiä Varsinais-Suomen näkökulmasta, ihmisläheisesti ja raikkaasti, vuorovaikutuksessa kuntalaisten ja henkilöstön kanssa. Järjestämme tapahtumia, seminaareja ja työpajoja, tapaamme mediaa, tuotamme aineistoja ja ideoimme kampanjoita. Muutosjohdon tukeminen viestinnässä on myös tärkeää. Maakunnan viestintätyöryhmä toimii hienosti tukiryhmänä. Pian alkaa myös uuden maakunnan viestintärakenteiden suunnittelu sekä brändityö. Ja maakuntavaalit ovat pian ovella – tylsiä hetkiä ei ole tiedossa! 

MITKÄ OVAT LÄHIAIKOJEN SUURIMMAT HAASTEET?

Viestinnän on pystyttävä kertomaan uudistuksesta ihmisten kielellä ja arjen näkökulmasta: Miten palvelut muuttuvat, mistä saan apua, miten valinnanvapaus toimii? Sisäinen viestintä ja henkilöstön sitouttaminen uudistukseen on olennainen osa uudistuksen onnistumista. Monet haasteet liittyvät valtakunnan politiikkaan ja uudistuksen eri käänteisiin – kun tuskin itse pysyy kärryillä ei voi olettaa, että kansalaiset tietäisivät, mistä on kyse. 

MIKÄ INNOSTAA SINUA TYÖSSÄSI?

Olen optimistinen kehittäjäluonne ja pidän siitä, että yritetään luoda jotain entistä parempaa, meille kaikille. Erittäin moni fiksu ihminen on tässä työssä mukana koko sydämellään ja he yrittävät vilpittömästi kehittää palveluja paremmiksi ja tasavertaisemmiksi, uusia menetelmiä hyödyntäen, rohkeasti yli perinteisten rajojen. Minua innostaa luova ajattelu ja hyvät tiimit, joissa saa olla oma itsensä, ideoida avoimesti ja nauraa yhdessä. Myönteinen ilmapiiri saa ihmeitä aikaan.

MITÄ MAHDOLLISUUKSIA NÄET SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUKSESSA?

Uudistuksen myötä voidaan viedä ihmisten palvelut nykypäivään ja jopa askeleen tulevaisuuteen. Toimivat järjestelmät tuovat myös kustannussäästöjä. Kuitenkaan ei saa unohtaa, että kaikki eivät käytä digipalveluja; heille pitää tarjota erilaista tukea. Viestinnässä toivon, että onnistumme vuorovaikutuksessa ja ihmisten innostamisessa luomaan muutosta kanssamme. Uskon myös visuaalisuuden ja huumorin voimaan – ei uusi maakunta ole haudanvakava juttu, vaan se tehdään kansalaisten hyödyksi.

MITKÄ OVAT VARSINAIS-SUOMEN VAHVUUDET, JOITA KANNATTAA JALOSTAA?

Nostaisin esiin kaksikielisyyden ja kansainvälisyyden – olemme se maakunta, joka on lähimpänä Skandinaviaa ja läntistä Eurooppaa. Sote-sektorilla kaksikielisyys kiinnostaa varmasti Ahvenanmaalla ja Tukholmassa. Monikieliset Turun korkeakoulut ja yliopistot, lääkekehitys ja koko maakunnan positiivinen rakennemuutos ovat valttejamme. Saaristo ja muut kansallispuistomme ovat timantteja, joita kannattaa hiota.

MITÄ MUUTA TEET KUIN VIESTINTÄÄ?

Liikun mielelläni luonnossa, oli se sitten vaellusta, maastopyöräilyä, juoksua, hiihtoa, lumilautailua tai melontaa. Pallopelit ovat kiinnostaneet nuoruuden käsipallovuosista saakka. Kannustan myös kolmen lapseni/nuoreni urheilusuorituksia. Luen kirjoja, matkustan ja valokuvaan. Mediaakin tulee seurattua – toimittajan taustani ei ikinä katoa kokonaan.

"Viestinnässä toivon, että onnistumme vuorovaikutuksessa ja ihmisten innostamisessa luomaan muutosta kanssamme."

Tämä sivu on saatavilla myös: Ruotsi