Miten palveluja on saatavissa eri paikkakunnilla jatkossa? Miten turvataan palvelut myös syrjäseudulla asuville?

Maakunnan tehtävänä on huolehtia siitä, että ihmisillä on saatavilla ja kohtuullisen matkan päässä saavutettavissa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja. Tässä käytetään myös uudenlaisia keinoja. Esimerkiksi harvaan asutuilla seuduilla käytössä voi olla myös sähköisiä ja liikkuvia palveluja. Maakunnalla on velvollisuus tuottaa palveluja myös itse. Maakunta tuottaa asukkaille julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut muun muassa silloin, jos niitä ei ole muuten saatavilla. Näin on esimerkiksi sellaisessa tilanteessa, jossa syrjäseuduilla asuvat asiakkaat eivät voi valita useammasta eri palveluntuottajasta.

Maakunnan tuleva palveluverkko ei ole vielä tiedossa. Maakunta päättää järjestäjänä palveluverkon periaatteista, vähimmäistavoitteista ja kriteereistä. Maakunta kuvaa kriteerit lähipalveluille, alueellisille palveluille ja maakuntatason palveluille eri palveluissa sekä voi tarvittaessa määrittää jonkun palvelun esimerkiksi lähipalveluihin kuuluvaksi. Palveluntuottajat päättävät palvelupisteiden sijainnista, niiden resursoinnista ja resurssien siirtämisestä palvelupisteiden välillä.

Jos haluat esittää kysymyksen koskien Varsinais-Suomen sote- ja maakuntauudistusta, voit  lähettää yksityisviestin Facebook-sivumme kautta: https://www.facebook.com/kimpassaallihopa/

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Tämä sivu on saatavilla myös: Ruotsi