Talous- ja henkilöstöhallinnon tukipalveluissa suuri tuottavuuspotentiaali

Varsinais-Suomen liitto tilasi huhtikuussa 2017 Kunnan Taitoa Oy:ltä selvityksen talous- ja henkilöstöhallinnon tukipalvelujen nykytilasta Varsinais-Suomessa. Loppuraportti esiteltiin Turussa 13.6.2017 uuteen maakuntaan tehtäviä luovuttavien organisaatioiden edustajille. Selvitys pohjautuu kyselyyn, joka toteutettiin sähköpostitse 10.4.–5.5. välisenä aikana. Vastausprosentti oli 97.

Selvityksen mukaan taloushallinnon kokonaishenkilöstökustannus Varsinais-Suomessa on 9,9 miljoonaa euroa, josta maakuntaan siirtyisi hieman vajaa puolet. Henkilöstöhallinnon kokonaishenkilöstökustannus on 8,1 miljoonaa euroa, josta maakuntaan siirtyisi tasan puolet.

Turku ja sairaanhoitopiiri suurimmat toimijat

Taloushallinnon henkilökuntaa arvioidaan siirtyvän maakuntaan 124 htv ja henkilöstöhallinnon henkilökuntaa 93 htv. Tällä hetkellä talous- ja henkilöstöhallinnon tukipalveluissa suurimmat toimijat ovat Turun kaupunki ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri. Siirtyvän henkilöstön arvioitu eläköitymisennuste on 16 % vuosien 2018–2022 aikana. Selvityksen perusteella siirtyvä henkilöstö riittää tuottamaan taloushallinnon palvelut myös jatkossa.

Järjestelmien harmonisointi ja digipalvelut säästävät rahaa

Henkilöstökustannusten perusteella talous- ja henkilöstöhallinnon kokonaiskustannuksen arvioidaan olevan Varsinais-Suomessa 19,7–22,2 miljoonaa euroa. Kunnan Taitoa Oy:n arvion mukaan em. kokonaiskustannukseen liittyy merkittävä tuottavuuspotentiaali - teknisten ympäristöjen ja järjestelmien harmonisoinnin, prosessien automatisoinnin ja palvelujen sähköistämisen jälkeen kokonaiskustannusten tulisi asettua jopa alle puoleen nykyisistä kokonaiskustannuksista.

Varsinais-Suomen talous- ja henkilöstöhallinnon nykytilaselvitys pohjustaa maakunnan valmistelua, kun talous- ja henkilöstöhallinnon tukipalvelujen tuottamistavasta ja järjestelmäpohjasta päätetään. Seuraava vaihe on tarkentaa eri vaihtoehdot ja arvioida niiden vaikutukset. Päätös maakunnan etenemisestä on tehtävä 30.9. mennessä. Valmistelua jatketaan yhteistyössä eri toimijoiden ja valtakunnallisen TaHe-valmistelun kanssa.

Lisätietoja: muutosjohtaja Laura Leppänen; laura.leppanen@varsinais-suomi.fi; 040 7674364

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Tämä sivu on saatavilla myös: Ruotsi