LISÄRAHAN TARVE JA ALUEEN OMA TAHTO PUHUTTIVAT SALOSSA 22.3.

Sote- ja maakuntauudistuksen muutosjohtajien Sinikka Salo ja Pauli Harjun vierailu kiinnosti Salossa 22.3. ja houkutteli yli 300 ihmistä Astrum-keskukseen. Salon kaupunginjohtaja Antti Rantakokko muistutti, että salolaiset jos ketkään ovat muutoksen mestareita.

Muutosjohtajat esittelivät uudistuksen nykytilannetta ja vakuuttivat, että uusien maakuntien aloittaminen 1.1.2019 on mahdollinen aikataulu, vaikka valmistelua onkin erittäin paljon. Uudistus koskee maassamme 400 organisaatioita ja 215 000 ihmistä.

  • Jos väliaikaishallinto pääsee aloittamaan tänä kesänä, uusien maakuntien synnyttämiseen jää yhdeksän kuukautta, Pauli Harju totesi.
  • Nyt on aika oppia pois suhteesta kunta - valtio ja ruveta miettimään uutta asetelmaa, jossa isot linjaukset ja rahoituspäätökset tehdäänkin maakunnissa. Päätöksenteko tuodaan siis lähemmäksi kansalaisia.

Harju muistutti, että kuntien ja maakuntien suhde tulee olemaan tärkeä ja ne toimivat rinnakkain, eri tehtävien parissa. Maakunta on hierarkisesti kuntien yläpuolella oikeastaan vain maakuntakaavoituksessa. Suunnittelu tapahtuu jatkossakin yhteistyössä kuntien ja maakuntien välillä.

  • Lainsäädäntö luo raamit, mutta alueen yhteinen tahto tuo avaimet menestykseen.

Kustannusten säästötavoite on kolme miljardia ja Harju muistuttaa, että uudistus ei kaada eikä pelasta yhtään kuntaa. Kunnat hyötyvät itse, kun ne yrittävät hillitä (sote) -kustannuksiaan ja tehostavat toimintaa.

Lausuntoja työstetään joka hetki

Sinikka Salo vakuutti, että valinnanvapauslain lausuntoja työstetään joka hetki ja lakiehdotuksia muokataan palautteen perusteella. Kaikissa lausunnoissa todetaan, että sote-uudistus nähdään tarpeellisena.

  • Sote-uudistuksessa halutaan luoda nykyaikaiset, ihmisten tarpeista lähtevät palvelut. Esimerkiksi Suomen potilastietojärjestelmät ovat vanhentuneita ja digiloikka pitää tehdä, Salo sanoi.

Ihan hetkessä maailma ei muutu. Sinikka Salon arvio on, että isot muutokset on tehty vasta 10 – 15 vuoden päästä ja asiat tapahtuvat vaiheittain. Mutta tälle tielle kannattaa mennä, hän vakuuttaa.

Ilman lisärahoitusta uudistus ei valmistu

Mutta se rahoitus. Varsinais-Suomen maakuntajohtaja Kari Häkämies sekä maakunnan muutosjohtajat Antti Parpo ja Laura Leppänen painottivat vuorotellen, että valmistelua ei voi tehdä talkootyönä. Valtio on myöntänyt Varsinais-Suomen väliaikaishallinnolle 0,5 miljoonaa euroa, kun tarve olisi 1.5 – 2 miljoonaa.

Parpo muistutti, minkä mittakaavan asioita nyt pitää selvittää.

  • Kaikkt sote-tehtävät pitää kirjata ylös, tuotteistaa ja hinnoitella, tietojärjestelmät pitää luoda, laadunvalvontaa miettiä sekä ennen kaikkea talousohjausta. Ilman toimivaa talousohjausta Suomen talous on pian pulassa. Toivon lisäaikaa valmisteluun, jotta ehdimme tehdä hyvää työtä, Parpo sanoi.

Paneelikeskustelussa, johon osallistuivat paitsi neljä muutosjohtajaa myös ministeriöiden edustajat, käsiteltiin myös mm. kasvupalveluja ja henkilöstön asemaa, järjestöjen rahoitusta tulevissa maakunnissa sekä yhteistyötä yli maakuntarajojen. Iltapäivän työpajoissa perehdyttiin syvemmin eri uudistusteemoihin.

Tämä sivu on saatavilla myös: Ruotsi