Kimpassa-seutukierros rantautui Kemiönsaarelle

Varsinais-Suomen muutosjohto vieraili torstaina 13. huhtikuuta 2018 aurinkoisella Kemiönsaarella Villa Landessa. Päivä alkoi lehdistötilaisuudella ja jatkui luennolla henkilöstölle, päätöksentekijöille sekä asukkaille. Tapahtuman jälkeen kuuntelijoilla oli mahdollisuus keskustella Kimpassa - Allihopa -väen kanssa kahvikupin äärellä. Tapahtumaan osallistui noin 80 henkilöä.

Kemiössä puhututtivat mm. kysymykset siitä, minkälaiset ovat ja missä sijaitsevat kemiönsaarelaisten palvelut sote- ja maakuntauudistuksen jälkeen ja miten kuntalainen voi vaikuttaa palvelutarjonnan muodostumiseen. Maakunnan raja-alueiden erityispiirteet sekä ruotsin kielen asema tulevassa uudistuksessa nousivat myöskin keskustelussa esiin.

”Palvelut eivät katoa, vaan säilyvät kautta maakunnan”

Kesämökkikunnissa, kuten Kemiönsaaressa on tärkeää vastata palvelutarpeisiin myös niinä aikoina, kun kunnan asukasmäärässä tapahtuu merkittäviä muutoksia. Esimerkiksi juuri Kemiössä asukasmäärä on kesällä talveen nähden moninkertainen. Muutosjohtaja Antti Parpo sanoi uskovansa Kemiönsaaren asukaspohjan riittävän siihen, että palvelut kyllä säilyvät:

  • Tämä edellyttää uudessa, markkinavetoisemmassa järjestelmässä sitä, että palveluja käytetään nimenomaan omassa eikä vieruskunnassa. Valinnanvapausmalli saattaa olla Kemiössä mahdollisuus jopa palvelujen lisääntymiseen alueella, kun mökkiläinen voi vastaisuudessa valita puoleksi vuodeksi sote-keskuksen kesäasuntonsa kunnasta.

Maakuntauudistuksen muutosjohtaja Laura Leppänen korosti, että tavoitteena on luoda asiakaslähtöinen järjestelmä, joka on samalla kustannustehokas:

  • Kun teemme uudistusta emme saa rakentaa esteitä vaan luoda rakenne, jossa yhteistyö ja vuorovaikutus toteutuvat ja toimivat, kommentoi Leppänen.

Digitaalisuus avain uusien palvelumahdollisuuksien luomisessa

Samalla kun turvaamme palvelut ikääntyvälle väestölle, on hyvä muistaa, että nuorempi sukupolvi haluaa hoitaa asiansa yhä enemmän digitaalisten palveluiden kautta.

Yksi valtaisa haaste tulee olemaan yli 300 erilaisen tietojärjestelmän yhteensovittaminen:

  • Kunnilla on nyt jo käytössää toimivia sähköisiä järjestelmiä, valitsemme niistä parhaat ja otamme ne maakunnan käyttöön, Leppänen lisää.

Palveluihin pääsy on tällä hetkellä suurin sosiaali- ja terveyssektorin ongelma, toteaa Parpo. Palveluiden saatavuuden parantamiseksi on kasvatettava myös kilpailukykyä.

  • Ei riitä, että palvelumme on hyvä, asiakasta pitää kohdella ja hänet pitää myös kohdata hyvin, Parpo sanoo.

Tehtävää riittää myös palveluohjauksen puolella, jossa haetaan kunnianhimoisia tietoteknisiä ratkaisuja:

  • Palveluohjaus täytyy mallintaa aivan uudella tavalla. Maakuntiin tulee tätä varten omat asiantuntijat. On varauduttava on myös siihen, että tekoäly saapuu varmasti jossain vaiheessa myös sote-palveluihin!

Tilaisuus päättyi kahvitteluun ja keskusteluhetkeen, jolloin kuntalaisilla oli mahdollisuus jututtaa muutosjohtoa uudistukseen liittyvissä asioissa. Seuraavat seutukierrostilaisuudet ovat: Uusikaupunki 24.4., Loimaa 25.4. ja Salo 8.5.

Tämä sivu on saatavilla myös: Ruotsi