Ihmiset luovat muutoksen – esittelyssä Karolina Olin

Nimi

Karolina Olin

Mitä työtä teet muutosorganisaatiossa?

Toimin erikoissuunnittelijana, valmistelen tuottajien ilmoittautumista, valvontaa ja asiakas- ja potilasturvallisuutta. Osa-alueet ovat laajoja, mutta niillä kaikilla on liittymäpintoja toisiinsa. Työn puitteissa saan tehdä yhteistyötä sekä maakunnan sisällä alueellisesti että kansallisesti, mikä on mahdottoman hieno asia. Juuri tällä hetkellä selvittelen, mitä olemassa olevia menettelytapoja on mahdollista soveltaa tulevaan maakuntaan, ja missä tilanteissa on luotava uusia toimintatapoja ja ohjeistuksia. Viimeisestä esimerkkinä maakunnan jatkossa toteuttama tuottajien valvonta, jossa painopistettä siirretään ennakoivaan riskienhallintaan.

Mitkä ovat lähiaikojen suurimmat haasteet?

Tahtotilaa ja osaamista uudistuksen läpiviemiselle on olemassa, mutta monen asian edistäminen on riippuvainen viimeisistä kansallisista päätöksistä ja linjauksista. Valmistelua tehdään jo nyt rautaisella ammattitaidolla, mutta lopullisia päätöksiä odotellaan kovasti.  Muutos on tietysti aina haaste, mutta Varsinais-Suomessa sen edistäminen on hyvissä käsissä.

Mikä innostaa sinua työssäsi?

Minulle henkilökohtaisesti innostavaa on uuden oppiminen sekä muutoksen etenemisen seuraaminen aitiopaikalta. Maakuntaa valmistelevien keskuudessa on valtava määrä positiivista energiaa ja hyvää fiilistä. Tietoa ja ymmärrystä jaetaan avoimesti ja oivalluksia tehdään yhdessä.

Mitä mahdollisuuksia näet sote- ja maakuntauudistuksessa?

Tämä liittyy oikeastaan edelliseen kohtaan. Näen sote-uudistuksessa oivallisen mahdollisuuden yhdistää ja yhdenmukaistaa turvallisuutta ja laatua varmistavia menettelytapoja yli organisaatiorajojen. Yhtenä koko uudistuksen tavoitteena tulevaisuudessa on varmistaa, että asiakkaan ja potilaan saamat palvelut, hoito ja hoiva ovat turvallisia ja laadukkaita. Yhdenkään asiakkaan tai potilaan ei tulisi kokea ennalta ehkäistävissä olevaa haittaa.

Mitkä ovat Varsinais-Suomen vahvuudet, joita kannattaa jalostaa?

Vahvuuksia on valtavasti. Kaunis ja monimuotoinen luonto, kehittyvä teollisuus, virkeä kulttuuri sekä yliopistokaupungin läsnäolo, jonka ehkä voisin tässä yhteydessä erikseen nostaa. Tutkimus, innovointi ja kehittäminen – niiden avulla on mahdollista tukea myös muiden osa-alueiden nostetta.

Mitä muuta teet kuin työtä?

Olen äiti ja jatko-opiskelija, molemmista saa loistavaa vastapainoa työlle.  Arjesta irtautuminen onnistuu hyvin (ja usein) saaristossa mökillä, purjehtien ja luonnossa liikkuen, kahden energisen irlanninsetterin seurassa. Kun aikaa jää, pitkät pyöräilylenkit, lenkkeily ja uinti ovat sydäntä lähellä.

 

"Yhdenkään asiakkaan tai potilaan ei tulisi kokea ennalta ehkäistävissä olevaa haittaa."