Jään kaipaamaan Kimpassa-tiimin rakentavaa otetta – yhteistyö on ainoa tie

Maakuntauudistuksen muutosjohtajamme Laura Leppänen siirtyy ensi vuoden alusta uusiin tehtäviin. Kysyimme häneltä, miltä muutos tuntuu ja mitkä ovat hänen terveisensä Varsinais-Suomen uudistusvalmistelijoille.

Ensi vuoden alusta olet Päijät-Hämeen maakuntajohtaja. Miltä muutos tuntuu?

Muutos on mahdollisuus. Henkilökohtaisesti tämä mahdollisuus tuntuu erittäin hyvältä, mutta jään kaipaamaan Kimpassa-tiimin hyvää henkeä, rakentavaa otetta ja upeita osaajia.

Käytännössä palaan maakunnan liiton perustoimintakenttään muutaman vuoden sote- ja maakuntauudistuksen valmisteluprosessin jälkeen. Maakuntakaavoitus, edunvalvonta ja aluekehittäminen ovat minulle tuttuja prosesseja. Myös uudistusvalmistelu jatkuu osaltani, mutta toisessa maakunnassa. Olenhan jatkossa muutosjohtajan esimies.

Mitkä ovat suurimmat saavutuksesi Varsinais-Suomen hyväksi?

Sote- ja maakuntauudistuksen osalta tämän muutosvalmistelun pystyttäminen ja näiden osaajien valjastaminen yhteisen muutoksen hyväksi. Meillä on kaikilla kantavana ajatuksena se, että voimme valmistelussa tuottaa hyötyä alueen toimijoille. Ristiriidat eivät rakenna uutta, vaan yhdessä tehdään.

Olemme koonneet ison joukon kehittämisehdotuksia jatkoa varten, mikäli uudistus ei toteudu. Toisaalta maaliskuuhun mennessä Varsinais-Suomella on hyvä valmius boostata valmistelua, mikäli lait menevät läpi.

Toivon, että olen osannut tuoda Varsinais-Suomessa käytävään keskusteluun ratkaisukeskeistä ja positiivista otetta.

Sote- ja maakuntauudistus on iso mahdollisuus – mitkä ovat mielestäsi kolme tärkeintä asiaa, jotta se saadaan Varsinais-Suomessa maaliin (edellyttäen, että uudistus etenee)?

  • Kun lait astuvat voimaan, Varsinais-Suomessa pitää pystyä keskustelemaan ja sopimaan vaikeistakin asioista.
  • Varsinais-Suomessa pitää pystyä avoimesti katsomaan maakunnan etua, ei olemassa olevien organisaatioiden etua.
  • Kuntarajapinta pitää saada toimivaksi ja toimijuudet selväksi.

Uskotko, että Päijät-Häme ja Varsinais-Suomi voivat tehdä jatkossa yhteistyötä ja miten?

Aivan varmasti teemme. Uudistusvalmistelun osalta tiedän ne valmistelun vahvuudet, joita Varsinais-Suomen valmistelussa on. Toivon, että valmistelijat vastaavat kutsuuni tulla kertomaan valmistelusta Päijät-Hämeen valmisteluun. Tässä prosessissa kaikkea ei tarvitse tehdä itse, tietoja ja osaamista pitää jakaa.

Miten näet muutosvalmistelun jatkon Varsinais-Suomessa?

Työelämässä kaikki ovat korvattavissa. Niin minäkin. Uudistusvalmistelu jää hyviin käsiin, ja sote-muutosjohtaja Antti Parpo ottaa nyt muutostoimiston vetovastuun.

Toivon, että valtakunnallinen ratkaisu tulee ja että se on selvä. Valmistelijoilla on ollut uskomaton sitkeys kestää epävarmaa valtakunnallista tilannetta.

Varsinais-Suomen sote- ja maakuntauudistuksen väki toivottaa Laura Leppäselle onnea uusiin tehtäviin ja kiittää lämpimästi Lauraa upeasta kehittämistyöstä ja tiimimme inspiroivasta johtamisesta. Yhteistyömme jatkuu.

"Kantava ajatuksemme on, että voimme valmistelussa tuottaa hyötyä alueen toimijoille."

"Varsinais-Suomessa pitää pystyä keskustelemaan ja sopimaan vaikeistakin asioista."

Tämä sivu on saatavilla myös: Ruotsi