Ihmiset luovat muutoksen – Tatu Virta on kasvupalveluiden moniosaaja

Nimi

Tatu Virta

Mitä työtä teet muutosorganisaatiossa?

Maakunnalle siirtyvät TE-toimiston ja ELY-keskuksen työllisyyteen liittyvät palvelut. Haluamme tuottaa parhaat mahdolliset ja Varsinais-Suomen erityistarpeet huomioivat esitykset näiden ns. kasvupalveluiden toteuttamiselle. Työaikani kuluu tämän kasvupalveluvalmistelun arjen, työnsuunnittelun ja toteutuksen parissa. Suunnittelen, ohjeistan, tuen ja kokoan yhteen valmistelussa työskentelevien asiantuntijoiden esityksiä sekä hoidan sektorimme kokous- ja tapahtumajärjestelyt. Lisäksi hoidan aktiivisesti ulkoista ja sisäistä viestintää, jotta kaikki asianosaiset aina tarpeen vaatiessa tietäisivät, mitä kasvupalveluiden parissa kulloinkin tapahtuu.

Mitkä ovat lähiaikojen suurimmat haasteet?

Valmistelumme eteni varsin hitaasti viime syksyllä. Kun tarvittavia linjauksia esimerkiksi kasvupalveluiden järjestämisvastuista viimein saatiin, tulikin kevätkaudesta äärimmäisen kiireistä aikaa. Toisaalta on hyvä, että meillä on viimein edellytykset tehdä kasvupalveluiden valmistelua sellaisella draivilla, että pystymme vastaamaan pian valittavien maakuntapäättäjiemme tarpeisiin.

Mikä innostaa sinua työssäsi?

Uudistus on tuonut yhteen maakunnan parhaat osaajat eri organisaatioista. Nuorena asiantuntijana on ollut todella hienoa perehtyä koko uudistuksen tärkeisiin teemoihin moninaisten näkökulmien ja laajan asiantuntemuksen kautta. Olen päässyt myös toteuttamaan suuria tilaisuuksia ja sidosryhmien kohtaamisia muun muassa markkinavuoropuheluiden ja maakunta-kunta-yhteistyöhön liittyvien tapahtumien kautta. On ollut ilo huomata, että vaikeassakin toimintaympäristössä voimme saada aikaan paljon hyvää.

Mitä mahdollisuuksia näet sote- ja maakuntauudistuksessa?

Maakuntamallin myötä varsinaissuomalainen pystyy hoitamaan aiempaa useamman asian viranomaisten kanssa yhdellä käynnillä, soitolla tai verkkopalvelulla. Kasvupalvelupuolella tässä auttaa erityisesti sote- ja työvoimapalveluiden rajapinnan yhdistyminen yhden toimijan alle. Uudistuksen tulee varmistaa se, että asukkaan tai muun maakunnan asiakkaan ei tarvitse erikseen miettiä, millaisen reitin hänen tietonsa kulkevat eri maakunnan organisaatioiden välillä, jotta hän saa tarvitsemansa palvelun. Tämä asiakaslähtöisyys on uudistuksemme suurin mahdollisuus ja sitä on peräänkuulutettu kaikelta valmistelultamme alusta asti.

Mitkä ovat Varsinais-Suomen vahvuudet, joita kannattaa jalostaa?

Olen kotoisin Paimiosta ja asunut Varsinais-Suomessa koko ikäni, joten sen vertaileminen muihin maakuntiin on aina vähän vaikeaa. Tunnin junan kaltaisilla hankkeilla tulisi ainakin taata mahdollisuudet työskennellä joustavammin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla ja muuallakin. Näin kaltaisteni täällä opiskelleiden ja asuvien nuorten työikäisten olisi myös helpompaa jäädä tänne elämään ja luomaan uraa. Maakunnassamme ovat kaikki peruspalvelut suhteellisen lähellä, kaunis luonto kaikkien saavutettavissa ja kuntataajamat sekä kaupungit täynnä mielenkiintoista kulttuuria, historiaa ja kauniita maisemia. Jos se vain olisi mahdollista niin kuka täällä nyt ei haluaisi asua?

Mitä muuta teet kuin työtä?

Vingutan museokorttia ja metsästän hienoja konserttielämyksiä kotikaupungissani Turussa, ympäri maata ja maailmaa. Lisäksi yöpöytäni kulmalla on jatkuvasti vaihteleva pino kirjoja, jotka ovat juuri luettavana, lukulistalla tai sille tielle päätymässä. Joskus on myös syytä laskea kirjat ja pdf-tiedostot pois silmiltä ja lähteä ulos kävelylle. Jos nyt saisin valita suunnan johon kävellä, valintani olisi ehdottomasti ns. Halisten lenkki Koroisten ja Ylioppilaskylän kautta, tuttu reitti jo opiskeluajoilta.

 

"Nuorena asiantuntijana on ollut todella hienoa perehtyä koko uudistuksen tärkeisiin teemoihin moninaisten näkökulmien ja laajan asiantuntemuksen kautta."