kuva_tapio_järvenpää

Ihmiset luovat muutoksen – tapaa Tapio Järvenpää

Esittelemme Kimpassa-Allihopa -sivuilla vuorotellen ne henkilöt, jotka valmistelevat kokoaikaisesti sote- ja maakuntauudistusta Varsinais-Suomen muutosorganisaatiossa.

NIMI

Tapio ”Tapsa” Järvenpää

MITÄ TYÖTÄ TEET MUUTOSORGANISAATIOSSA?

Olen tietohallintojohtaja. Vastuullani on uudistuksessa kunnilta maakunnalle tehtävän tietojärjestelmäkokonaisuuden siirron tarkoituksenmukainen ja kustannustehokas toteutus. Häiriöttä. Satoja järjestelmiä ja parikymmentätuhatta käyttäjää. Häiriöttä.

MITKÄ OVAT LÄHIAIKOJEN SUURIMMAT HAASTEET?

Suurten hankkeiden alussa on tyypillistä empiä ja olla epätietoinen suunnasta sekä tärkeysjärjestyksestä. Me olemme nyt tekemässä ainutkertaista muutosta ja siksi on selvää, että jokainen päivä tuo eteemme asioita, joiden ratkaisemiseen ei ole valmista mallia. Parhaiten epävarmuutta hälventää tekemiseen ryhtyminen ja avoin keskustelu siitä, mitä opimme tekemällä.

MIKÄ INNOSTAA SINUA TYÖSSÄSI?

Pidän suurten kokonaisuuksien hahmottamisesta ja osien keskinäisten lainalaisuuksien ymmärtämisestä. Uskon, että monimutkaisetkin asiat sisältävät yksinkertaisen ytimen. Innostavinta on, kun pääsee osaavien tekijöiden kanssa suunnittelemaan kuinka asioita muutetaan ja sitten nauttimaan suunnitelman toteutuksesta ja valmiiksi saattamisesta.

MITÄ MAHDOLLISUUKSIA NÄET SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUKSESSA?

Uudistus osuu samaan ajankohtaan kuin tietotekniikan jättimäiset harppaukset: digitalisaation eteneminen ja keinoälyn kehittyminen sekä lohkoketjuteknologian esiinmarssi. On päivänselvää, että pirstaleisessa toimintaympäristössä uusien teknologioiden hyödyntäminen olisi vajavaista. Siksi yhdenmukaistaminen parantaa mahdollisuuksia toteuttaa kaikille ajasta ja paikasta riippumattomia nykyaikaisia palveluita. Muutokselle on asetettu myös konkreettisia säästötavoitteita ja niiden saavuttamiseksi mottona voidaankin pitää: ”Vaihdetaan kallista vanhaa uuteen halvempaan!”

MITKÄ OVAT VARSINAIS-SUOMEN VAHVUUDET, JOITA KANNATTAA JALOSTAA?

Merellisyys, historia ja sivistys, agraari- ja kaupunkikulttuurin saumattomuus, huippukoulutus. Ja toriparkkipäätöksenteosta pitäisi järjestää kutsukilpailu taiteilijoille ja pystyttää se monumentti sitten keskelle toria.

MITÄ MUUTA PUUHAAT ELÄMÄSSÄ?

Perheeseen kuuluu puoliso ja kaksi teiniä. Toimin juniorijalkapallojoukkueen johtajana. Tykkään kokkailla ja leipoakin – korvapuustit ja kermakakut ovat suosikkejani. Luen paljon ja olen kirjoittanutkin yhden tietokirjan. Liikuntaa riittävästi, monipuolisesti vaikka epäsäännöllisesti. Satunnaisesti innostuessani hiukan kuvanveistoa.

Ja joo, kyllä, pari moottoripyörää.

"Uskon, että monimutkaisetkin asiat sisältävät yksinkertaisen ytimen."