Ihmiset luovat muutoksen: tapaa sote-koordinaattori Olli Oranta

Nimi?

Olli Oranta

Mitä työtä teet muutosorganisaatiossa?

Olen Varsinais-Suomen muutosorganisaatiossa sote-koordinaattorina, joita on nimetty yksi joka maakuntaan. Maakuntien sote-koordinaattorit muodostavat verkoston, jota hyödynnetään valmistelussa yli maakuntarajojen. Koordinaattoreiden tehtävänkuvat vaihtelevat. Oma tehtäväni on Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Pohjanmaan muodostaman yhteistyöalueen valmistelu ja vastaan järjestämislain edellyttämän yhteistyösopimuksen laatimisesta. Lisäksi valmistelen maakunnan päihde- ja mielenterveystyön kokonaisuutta. Kun tehtäväkokonaisuuteni läpäisevät koko sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmän, on yhteistyö tiivistä eri valmistelutyöryhmien kanssa.

Mitkä ovat lähiaikojen suurimmat haasteet?

Suurena haasteena on valtakunnallisen ohjauksen ja lainsäädännön etenemisen hidas aikataulu. Tämä heijastuu epävarmuutena maakunnassa, jossa on paljon kuntia ja pirstaleinen palvelujärjestelmä. Päätöksenteon hitaus luo myös kasvualustaa muutosvastarinnalle, jonka todellinen syy voi olla pelko uutta toimintatapaa ja -kulttuuria kohtaan.

Kovin vaihtelevien tietojärjestelmien yhteensovittaminen on sosiaali- ja terveydenhuollon iso haaste; toisaalta digipalvelujen hyödyntäminen on mullistavan suuri mahdollisuus.

Haastavia, mutta mahdollisia toteuttaa ovat sosiaali- ja terveydenhuollon, nykyisen erikoissairaanhoidon ja peruspalvelutason sekä mielenterveys- ja päihdepalvelujen integraatiot. Nämä kulttuurisidonnaiset raja-aidat eivät kaadu organisaatiomuutoksilla vaan aidolla yhteistyöllä ja yhteisellä tahtotilalla.

Mikä innostaa sinua työssäsi?

Innostavinta itselleni on, että saan olla mukana tässä historiaan jäävässä muutostyössä, joka ei mene hukkaan, vaikka uudistus viivästyisi. Valmistelussa on mukana todella monialainen ja osaava porukka, joka puhaltaa yhteen hiileen. Näkökulma avartuu moneen suuntaan.

Mitä mahdollisuuksia näet sote- ja maakuntauudistuksessa?

Edelliseen viitaten osaamisen ja yhteisten tavoitteiden kautta saamme hyviä uudistuksia aikaan. Mielenterveys- ja päihdetyössäkin se merkitsee asiakaslähtöisempää, ennalta ehkäisevään työhön panostavaa ja toimivaa palvelujärjestelmää, joka on vielä kustannustehokaskin. Keskeistä on toimintatavan uudistaminen.

Mitkä ovat Varsinais-Suomen vahvuudet?

Varsinais-Suomessa on hieno luonto saaristoineen, kulttuuritapahtumat tavoitettavissa ja hyvä koulutusjärjestelmä yliopistoineen. Historia ja nykypäivä kohtaavat.

Mitä muuta teet kuin työtä?

Perhe asuu omakotitalossa, joten puuhaa riittää siinäkin. Olen veikkaava penkkiurheilija, joka käy ahkerasti salilla, välillä lenkillä ja pelaa kausittain dartsia, sakkia ja huutopussia. Käytännössä lueskelen päivittäin, eniten dekkareita ja muistelmia. Seuraelämääkin pitää viettää ystäväpiirien kanssa erilaisten kulttuuririentojen parissa.

"Päätöksenteon hitaus luo myös kasvualustaa muutosvastarinnalle, jonka todellinen syy voi olla pelko uutta toimintatapaa ja -kulttuuria kohtaan."

"Raja-aidat eivät kaadu organisaatiomuutoksilla vaan aidolla yhteistyöllä ja yhteisellä tahtotilalla."