Ihmiset luovat muutoksen – Petri Puustisen tavoitteena yhtenäisempi maaseutuhallinto

Nimi?

Petri Puustinen

Mitä työtä teet muutosorganisaatiossa?

Toimin muutosorganisaatiossa maaseutuhallinnosta vastaavana erikoisuunnittelijana. Lakiehdotuksessa on tarkoituksena siirtää maaseutuhallinnon tehtävät kunnista ja ELY-keskuksesta maakunnan tehtäväksi. Tehtäviini kuuluu uuden maaseutuhallinnon tehtäväkokonaisuuden suunnittelu ja nykyisten hallintoalan perustietojen kokoaminen muutosorganisaatiolle sekä toimiminen asiantuntijana valmistelutyöryhmissä.

Mikä haastaa tai innostaa sinua työssäsi?

Haastavinta on suunnitella uutta, niin että hyvät käytännöt säilyisivät ja muutosta kaipaavat vanhat tavat korjaantuisivat. Uutta tehdessä pitää kyseenalaista kaikki vanha ja päätellä mikä toimintatapa olisi paras uudeksi. Muutostyössä ei voi toimia ”vastarannankiiskenä”. Samalla täytyy hyväksyä, etteivät kaikki voi olla samaa mieltä tulevasta.

Olen innostunut työstäni, kun olen päässyt innostuneeseen ja yhteistyökykyiseen muutosorganisaatioon. Täällä eri hallintoalojen asiantuntijat ennakoivat tulevaisuutta ja suunnittelevat tulevaa hyvässä yhteistyössä. Se, että maaseutuhallinnon edustus pääsee suunnittelupöytiin tuomaan tietoa omasta hallintosektorista ja keskustelemaan muista tulevista maakunnan palveluista, on antoisaa ja innostaa. Tämä työ antaa hyvää vaihtelua ja uutta näkökulmaa vanhaan työhöni kunnan maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueen päällikkönä ja maaseutuelinkeinoviranomaisena.

Mitä mahdollisuuksia näet sote- ja maakuntauudistuksessa?

Vahva kehittyvä maaseutu tuo elinvoimaa koko maakunnalle. Maakuntauudistuksessa on mahdollisuus rakentaa koko maakuntaan yhtenäinen maaseutuhallinto, jossa on samantasoinen palvelutaso eripuolella maakuntaa. Palvelukeskukset tuovat kustannustehokkuuden, paremman asiakaspalvelun ja mahdollisuuden rajapintojen yli tehtävään yhteistyöhön. Tällä hetkellä tehtäväkuvat on tiukasti määrätty ja maaseutuhallinto on maakunnassa seitsemän eri työnantajan ohjauksessa - tulevaisuudessa ehkä vain yhden?

Mitkä ovat Varsinais-Suomen vahvuudet, joita kannattaa jalostaa?

"Varsinais-Suomi on Suomen vilja-aitta", luki aikoinaan koulukirjassa. Sanonta pitää yhä paikkansa. Me kilpailemme Etelä-Pohjanmaan kanssa maan ykkösmaatalousmaakunnan asemasta. Varsinais-Suomen maaseudulla on hyvin kehittyvän maakunnan mahdollisuus. Maatalous on meillä monipuolinen ja vahva, ja olemme monessa tuotannossa maan suurin, kuten esimerkiksi kananmunantuotannossa. Meillä on kulttuurihistoriallisesti arvokas maaseutu ja lisäksi alueeseemme kuuluu Saaristomeri. Maakunnan vahva teollisuus antaa lisäansioita sivutyönä maaseudulle.

Mitä muuta teet kuin työtä?

Minulla on perhe: vaimo ja kolme lasta, joista nuorin asuu vielä kotona. Harrastuksista eniten aikaa vievin on "torppamme" työt. Paikassa riittää puuhaa eläintenhoidosta saunaklapien tekoon ja muuhun nikkarointiin. Lisäksi olen mukana järjestötoiminnassa ja käyn lisäksi lentopalloa pelaamassa ja uimassa. Hevosten hoito sumuisena aamuna hiljaisella maaseudulla antaa lisäpotkua ajaa maaseudun asiaa.

 

"Muutostyössä ei voi toimia vastarannankiiskenä

Samalla täytyy hyväksyä, etteivät kaikki voi olla samaa mieltä."