Ihmiset luovat muutoksen – Pasi Oksanen varmistaa toimivan sote-palvelutuotannon

Nimi

Pasi Oksanen

Mitä työtä teet muutosorganisaatiossa?

Toimin erikoissuunnittelijana ja tehtävänäni on koordinoida sosiaali- ja terveyspalvelujen tuotannon valmistelua. Tässä vaiheessa valmistelussa keskitytään erityisesti kysymyksiin siitä, kenelle, mitä ja miksi palveluja tuotettaisiin maakunnassa. Seuraavassa vaiheessa siirrytään kysymyksiin miten, missä, milloin ja kuka palvelut tuottaisi. Työtä teen erityisesti muutosorganisaation teemakohtaisten sote-valmistelijoiden kanssa. Työssä ovat tiiviisti mukana myös laajemmat valmisteluryhmät, joissa on mukana suuri joukko ammattilaisia myös muutosorganisaation ulkopuolelta.

Mitkä ovat lähiaikojen suurimmat haasteet?

Suurin haaste on hankkeen aikataulussa ja siinä, että valmistelua tehdään toistaiseksi tilanteessa, jossa uutta mallia koskevaa lainsäädäntöä ei ole vielä hyväksytty. Toinen suuri haaste on se, miten siirtymä nykyisestä toimintatavasta täysin uuteen malliin järjestää ja tuottaa palvelut onnistuu. Tähän sisältyy kuitenkin myös uudistuksen suurin mahdollisuus. Yhteinen valmistelu antaa paljon mahdollisuuksia hakea uusia malleja vastata ihmisten palvelutarpeisiin.

Mikä innostaa sinua työssäsi?

Hitaamminkin syttyvää inspiroi se, että saa olla mukana valmistelemassa yhtä suurimmista yhteiskunnallisista uudistuksista vuosikymmeniin. Ja jokapäiväisessä arjessa on hienoa tehdä työtä ryhmässä, josta löytyy niin paljon asiantuntemusta eri aloilta. Oman työn ohessa oppii kuin vahingossa joka viikko jotain uutta.

Mitä mahdollisuuksia näet sote- ja maakuntauudistuksessa?

Näin iso muutos avaa oivan mahdollisuuden arvioida palvelujen toimivuutta laajana kokonaisuutena ja koko maakunnan asukkaiden näkökulmasta. Nykymalli on rakentunut vuosikymmenten kuluessa kymmenien organisaatioiden omista ratkaisuista ja siitä on muodostunut palapeli, jonka palaset eivät oikein aina sovi kohdalleen ja jossa asiakkaalle muodostuva kokonaiskuva voi olla hyvinkin erilainen, rakentajasta riippuen. Uudistus antaa meille mahdollisuuksia kohentaa asukkaiden yhdenvertaisuutta, vahvistaa peruspalveluja sekä parantaa palvelujen oikea-aikaisuutta ja vaikuttavuutta.

Mitkä ovat Varsinais-Suomen vahvuudet, joita kannattaa jalostaa?

Osaaminen on Varsinais-Suomen kivijalka, jonka päälle on hyvä rakentaa. Vahva yliopistoverkosto, runsas koulutustarjonta sekä elinvoimainen ja monipuolinen yrityssektori ovat lähde, joka tuottaa koko ajan uusia mahdollisuuksia. Kun uskallamme ajatella riittävän rohkeasti ja ennakkoluulottomasti, on meillä mahdollisuudet olla monessa asiassa Suomen ykkönen, olkoon laji sitten huipputeknologia tai asukkaiden hyvinvointi.

Mitä muuta teet kuin työtä?

Ajatukset irtoavat työstä varmimmin tarinoiden voimalla tai palloilua seuraamalla. Tarinat aukeavat minulle parhaiten kirjojen tai teatterin kautta. Palloilupuolella väkevimpiä tuntemuksia nostavat kori- ja jalkapallo.

"Jokapäiväisessä arjessa on hienoa tehdä työtä ryhmässä, josta löytyy niin paljon asiantuntemusta eri aloilta. Oman työn ohessa oppii kuin vahingossa joka viikko jotain uutta."