Ihmiset luovat muutoksen – Nykyri ja Heinämäki kehittävät verkkoviestintää

Nimet

verkkoviestinnän asiantuntijat Maria Nykyri ja Katja Heinämäki

Mitä työtä teette muutosorganisaatiossa?

Suunnittelemme tulevan maakunnan verkkopalvelua viestinnän näkökulmasta. Olemme tiiviisti mukana valtakunnallisessa tekemisessä, sillä Varsinais-Suomi on yksi viidestä Makufi-kärkimaakunnista, jotka suunnittelevat maakunnille yhteisen verkkopalvelumallin. Muita kärkimaakuntia ovat Keski-Suomi, Pirkanmaa, Pohjois-Karjala ja Uusimaa.

Teemme työtä 50-prosenttisella työajalla. Marian kotipesä on Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen viestinnässä ja Katja työskentelee Turun kaupungin hyvinvointitoimialan viestinnässä.

Mitkä ovat lähiaikojen suurimmat haasteet?

Verkkoviestinnän näkökulmasta isoimmat haasteet ovat siinä, miten saamme esitettyä tulevan maakunnan laajan palvelukirjon mahdollisimman käyttäjäystävällisesti. Palveluiden löydettävyys ja sähköinen asiointi ovat tärkeässä roolissa, ei niinkään se, mikä organisaatio palvelut tuottaa.

Verkkopalvelukokonaisuuteen liittyy paljon erilaisia palveluja, palvelutuottajia, sähköisiä asiointikanavia, olemassa olevia verkkosivustoja, rajapintoja, tietovarantoja jne. Näiden yhteensovittaminen, järkevöittäminen ja uudistaminen on valtava haaste. Tavoitteemme on, että verkkopalvelu on asiakkaalle houkutteleva, helppokäyttöinen ja hyödyllinen.

Haastavaa on myös suunnitella verkkopalvelua toimijalle, jota ei ole vielä edes olemassa.

Mikä innostaa teitä työssänne?

Saamme energiaa ja ideoita sparratessamme toisiamme - se saa näkemään asiat hieman eri vinkkelistä. Olemme kuin Yin ja Yang. Vaikka suhtaudumme molemmat uusiin asioihin positiivisesti ja innostuneesti, on Maria yli-optimisti ja Katja yli-realisti.

Työssämme on hienointa maakunnan sisäinen ja viiden kärkimaakunnan välinen yhteistyö, jota teemme kaikki innostuneesti ja eteenpäin katsoen. Olemme innoissamme myös siitä, että verkkopalvelun tulevat käyttäjät pääsevät vaikuttamaan lopputulokseen. Kesällä julkaisimme käyttäjäkyselyn verkkopalveluihin liittyen ja ennen verkkosivuston julkaisua tulemme käyttämään asiakasraateja ja kokemusasiantuntijoita testauksessa. Tavoitteenamme on myös julkaista ensimmäinen verkkopalveluversio mahdollisimman raakilevaiheessa, jotta palvelun käyttäjät pääsevät antamaan palautetta.

Mitä mahdollisuuksia näette sote- ja maakuntauudistuksessa?

Uudistus tuo mukanaan mahdollisuuden kehittää ja järkevöittää maakunnan palveluja paikallisesti mutta myös valtakunnallisesti. Makufi-hanke on tästä hyvä esimerkki, sillä sen tarkoituksena on helpottaa ja yhdenmukaistaa tulevien maakuntien verkkotekemistä ja vähentää päällekkäistä työtä. Maakunnilla on paljon yhteisiä tehtäviä, jotka voidaan esittää samalla tavalla koko valtakunnassa. Yhteiset peruslinjat helpottavat myös asiakkaan luovimista verkkopalvelussa. Yhteinen verkkopalvelumalli ei kuitenkaan sulje pois maakuntien erityispiirteitä ja -tarpeita. Makufi-hallintamalli mahdollistaa jatkossa maakuntien yhteisen ja oman verkkokehittämisen.

Mitkä ovat Varsinais-Suomen vahvuudet joita kannattaa jalostaa?

Olemme molemmat ns. junan tuomia turkulaisia. Marian juuret ovat Savo-Karjalassa ja Katjan Keski-Pohjanmaalla. Varsinais-Suomessa on monia vahvuuksia, jotka huomaa vasta kotiutumisen ja juurtumisen myötä. Täällä tehdään lujasti töitä asioiden eteen, mutta siitä ei pidetä sen suurempaa meteliä.

Järvisuomalaisesta lapsuudesta huolimatta Maria on rakastunut Varsinais-Suomen saaristoon ja meren läheisyyteen, joiden tuomat mahdollisuudet matkailuun ja teollisuuteen ovat maakunnan valttikortteja. Myös maakunnan ulkoilu-, harrastus- ja koulutusmahdollisuudet ovat vertaansa vailla ja alueelta on hyvät verkostot ja kulkuyhteydet maailmalle.

Katjan näkökulmasta Varsinais-Suomi on lapsiperheille hyvä paikka elää ja asua. Täällä on mahtavat harrastusmahdollisuudet, asuminen on kohtuuhintaista ja laadukasta. Alueella on myös hyvät työskentely- ja kouluttautumismahdollisuudet, kulttuuria, tapahtumia ja tekemistä.

Mitä muuta teette kuin työtä?

Vapaa-ajalla Maria liikkuu mielellään luonnossa juosten, retkeillen, suunnistaen tai vaikka meloen. Utelias luonne saa kokeilemaan uusia asioita ja hän on myös reissussa aina, kun mahdollista.

Katja on vapaa-ajalla 100-prosenttisesti äiti. Aika kuluukin perheen kanssa puuhastellessa. Lisäksi juokseminen pitää aivot ja luurangon kasassa.

"Kokonaisuuteen liittyy palveluja, palvelutuottajia, sähköisiä asiointikanavia, olemassa olevia verkkosivustoja, rajapintoja, tietovarantoja... Näiden yhteensovittaminen, järkevöittäminen ja uudistaminen on valtava haaste."