Ihmiset luovat muutoksen – Joni Haapanen hakee sopivaa lentokorkeutta maakuntatalouden suunnittelussa

Nimi

Joni Haapanen

Mitä työtä teet muutosorganisaatiossa?

Työskentelen talouden suunnittelutehtävien parissa ja työhöni kuuluu sekä teknisten vaatimusten määrittelyä että toiminnan ja talouden ohjauksen taustoittamista. Olen luomassa kokonaiskuvaa tulevan maakunnan rahoituksen kehityksestä nykytilanteeseen suhteutettuna. Tarvitsemme erilaisia taloudellisia skenaarioita tulevasta ymmärtääksemme vaihtoehtoisten toimintamallien vaikutuksia tavoiteltuun talouden tasapainotilaan eli rahoituksen riittävyyteen. Aiemmin työskentelin Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä sisäinen laskennan toteuttamisen ja kehittämisen parissa sekä tietojohtamisen projekteissa.

Mikä on haastavinta työssäsi?

Perinteinen taloussuunnittelu nojautuu yleensä historiatietoihin ja selkeisiin muutoskohteisiin jo olemassa olevassa rakenteessa. Nämä elementit puuttuvat maakuntavalmistelusta kokonaan, jolloin suunnitteluun soveltuvan lentokorkeuden ja sitä kautta soveltuvan tarkkuustason hyväksyminen on jossain määrin haastanut omaa mieltä.

Mikä innostaa sinua työssäsi?

Sote- ja maakuntauudistuksessa tapahtuva muutos itsessään tarjoaa melko suuren kokoluokan epäjatkuvuuskohdan väestön palveluiden rakenteellisen suunnittelun saralla. On syntymässä uusia markkinoita ja isompia yhtenäisemmin johdettavia kokonaisuuksia – hajautamme ja toisaalta keskitämme samaan aikaan. Tässä onnistuminen on yksi suurin taloudellinen ja toiminnallinen haaste alalla vähään aikaan. Oma intoni kumpuaa juuri haasteen laajuudesta ja onnistumisen vaikuttavuudesta. Olen aistinut Kimpassa-toimistossa samaa tahtoa olla osana ratkaisua ja hoitaa homma kunnialla maaliin.

Mitä mahdollisuuksia näet sote- ja maakuntauudistuksessa?

Uudistuksen suurin mahdollisuus ja uhka on mielestäni sen laajuus. Mahdollisuus siinä mielessä, että asioita voidaan oikeasti muuttaa kun mittakaava on tarpeeksi suuri ja uhka siinä mielessä, että mittakaavan myötä myös epäonnistumisen vaikutus on suurempi. Onko epäonnistumisen todennäköisin vaikutus suurempi kuin nykykehityksen suunta ilman muutosta? Mielestäni ei.

Mitkä ovat Varsinais-Suomen vahvuudet, joita kannattaa jalostaa?

Mielestäni Varsinais-Suomessa lähtökohdat kokonaisuuden parantamiselle ovat hyvät. Kyvykkyyttä ja oppeja eri aloilta löytyy varmasti, joten eiköhän panosteta niiden yhdistämiseen.

Mitä muuta teet kuin työtä?

Suurimman osan ajasta vietän perheen (5hlö+koira) parissa arkisissa askareissa ja yhteisissä tekemisissä. Pidän luonnossa liikkumisesta samoilun ja kalastuksen merkeissä. Olen myös kiinnostunut nikkaroinnista erilaisten rakennus- ja remonttiprojektien muodossa. Mielikuvitustani ruokin historiallisten romaanien parissa, jotka luovat ainakin hivenen kuvaa elämästä eri aikakausien saatossa.

"Hajautamme ja toisaalta keskitämme samaan aikaan. Tässä onnistuminen on yksi suurin taloudellinen ja toiminnallinen haaste alalla vähään aikaan. Oma intoni kumpuaa juuri haasteen laajuudesta ja onnistumisen vaikuttavuudesta."