Ihmiset luovat muutoksen – asiantuntijalääkäri Katariina Kauniskangas suunnittelee sote-keskuksia

Nimi

Katariina Kauniskangas

Mitä työtä teet muutosorganisaatiossa?

Toimin asiantuntijalääkärinä, alueenani ovat erityisesti sote-keskusten suunnittelu ja integraationäkökulmat.

Mitkä ovat lähiaikojen suurimmat haasteet?

Palveluiden järjestämistä ja myös tuottamista täytyy tarkastella aivan uusista näkökulmista, jotka saattavat nykyjärjestelmässä tuntua vierailta. Aivojen uuteen asentoon kääntäminen vaatii aikaa ja asioiden pureskelemista kerran toisensa jälkeen. Jos tällä hetkellä tätä tekee pieni joukko asialle omistautuneita ihmisiä – joille se voi olla jo yllättävän hankalaa – pian sitä vaaditaan sote-sektorilla kaikilta. Tämä jos jokin vaatii hyvää valmistautumista ja muutoksen ymmärtämistä.

Mikä innostaa sinua työssäsi?

Minua innostavat monenlaiset asiat, vaikkapa pulmatilanteiden onnistunut selättäminen, erilaisten asioiden välisten samankaltaisuuksien ja yhteyksien löytäminen ja hyödyntäminen, luova ja uteliaasti uutta kohti tähyävä tiimityö.

Mitä mahdollisuuksia näet sote- ja maakuntauudistuksessa?

Nykyisessä palvelujärjestelmässä on paljon vaikeasti selitettäviä itsestäänselvyyksiä ja kirjoittamattomia sääntöjä, jotka eivät hyvästä tarkoituksesta huolimatta välttämättä palvele asiakasta ja/tai kokonaisuutta. Näen sote-uudistuksessa mahdollisuuden uuteen alkuun ja tasavertaiseen, voimat yhdistävään palvelujärjestelmään, jossa eri palveluiden ammattilaiset työskentelevät yhdessä asiakkaan ja potilaan hyväksi.

Mitkä ovat Varsinais-Suomen vahvuudet, joita kannattaa jalostaa?

Varsinais-Suomessa on paljon osaamista, innovaatiopotentiaalia ja imua. Kuntatoimijoiden suuri määrä tarkoittaa myös suurta asiantuntemuksen määrää, jota kannattaa hyödyntää ja vahvistaa. Samoin kannattaa hyödyntää alueen sijaintia, yhteyksiä ja kaksikielisyyttä esimerkiksi palveluiden ja itse alueen markkinoinnissa muualle Suomeen ja maan rajojen ulkopuolelle.

Mitä muuta teet kuin työtä?

Laulan (ja hiukan soitankin), pyöräilen ja kuntoilen kesät talvet, harrastan hiukan yhdistystoimintaa sekä kerään itselleni kulttuurikokemuksia.

 

"Näen sote-uudistuksessa mahdollisuuden uuteen alkuun ja tasavertaiseen, voimat yhdistävään palvelujärjestelmään, jossa eri palveluiden ammattilaiset työskentelevät yhdessä asiakkaan ja potilaan hyväksi."