Ihmiset luovat muutoksen – Arja Pesonen tuntee talousmaailman

NIMI

Arja Pesonen

MITÄ TYÖTÄ TEET MUUTOSORGANISAATIOSSA?

Toimin maakuntatalouden osa-aikaisena vastuuvalmistelijana.

MITKÄ OVAT LÄHIAIKOJEN SUURIMMAT HAASTEET?

Maakunnan talouden valmistelu on valtava työmaa. Valmisteluaikaa on todella vähän. Oman hankaluutensa ripeään etenemiseen tekee lainsäädännön puuttuminen. Olen ensimmäisenä kasaamassa tiimiä talousasioiden valmistelua toteuttamaan. Ensimmäiset rekrytoinnit ovat parhaillaan käynnissä. Työsarkaa on maakunnan perustamiseen liittyvistä asioista rahoituksen riittävyyteen ja talouden haasteiden hanskaamiseen. Maakunnan talous on parin miljardin luokkaa ja kun uutta luodaan tyhjästä pystyyn, niin aikataulutettua tekemistä riittää.

MIKÄ INNOSTAA SINUA TYÖSSÄSI?

Uuden luomisesta ja muutoksen kaikista mahdollisuuksista on helppo innostua. Sote- ja maakuntauudistuksessa tehdään ainutlaatuista muutosta. Julkisen sektorin menestyksen eteen on hienoa tehdä työtä.

MITÄ MAHDOLLISUUKSIA NÄET SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUKSESSA?

Erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollossa on paljon tietoa, jota voitaisiin paljon nykyistä enemmän ja systemaattisemmin käyttää palvelujärjestelmän parantamiseen. Tärkeää on kyetä hoitamaan ihmiset oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa. Nykyisessä pirstaleisessä järjestelmässä tiedon kokoaminen ja hyödyntäminen on ollut hankalaa. Näen tiedon hyödyntämisen suurena mahdollisuutena käyttää niukkoja resursseja entistä paremmin ja siten vaikuttaa myös kustannuskehitykseen suotuisasti. Maakunta tulee olemaan monitoimialainen ja aivan eri toimialat saman katon alla ovat myös mahdollisuus hyvien käytäntöjen levittämiseen totuttujen rajojen yli.

MITKÄ OVAT VARSINAIS-SUOMEN VAHVUUDET, JOITA KANNATTAA JALOSTAA?

Sote-sektorilla maakunnassa on suhteellisen paljon alan koulutuspaikkoja ja meillä on maakunnassa yliopistollinen keskussairaala. Osaamista on paljon ja moneen muuhun maakuntaan nähden pätevän henkilöstön rekrytoinnit eivät ole olleet aivan mahdottomia. Varsinais-Suomi on maantieteellisenä alueena suhteellisen kompakti ja meillä on kattava palveluverkosto. Monia sote-uudistukseen yhteensopivia muutoksia on tehty jo nyt. Myös valtiolta siirtyvissä toiminnoissa lähtötilanne on hyvä. Kun tämä maakunta pitää yhtä ja valjastaa osaamisensa ja resurssinsa muutoksen tekemiseen, pystymme varmasti vastaamaan haasteeseen.

MITÄ MUUTA TEET KUIN TYÖTÄ?

Nautin perheen kanssa matkustelusta. Aurinko ja lämmin yhdistää koko perhettämme matkakohdemieltymyksissä.  Myös kaupunkikohteet ovat mielenkiintoisia. Kevättä kohti mentäessä multasormi alkaa syyhyämään ja puuhailen mielelläni puutarha-asioissa. Erilaisia taimia on vähän joka paikassa kasvamassa. Aika menee kuin siivillä koko kesän, kun ihmettelee kasvien kasvua. Satokaan ei ole niin tärkeä, mutta on silti mukavaa napata vaikka tomaatti suoraan kasvista suuhun.

 

"Sosiaali- ja terveydenhuollossa on paljon tietoa, jota voitaisiin systemaattisemmin käyttää palvelujärjestelmän parantamiseen."