Hyte-työryhmän vuoden ensimmäisessä kokouksessa puhututtivat ilmiöt

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työryhmä kokoontui vuoden 2019 ensimmäiseen kokoukseensa.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen eli hyte on hallinto- ja osaamisrajat rikkovaa toimintaa sen hyväksi, että koko maakunnassa elämä olisi parempaa. Vuoden ensimmäisessä kokouksessa meitä puhututti eniten ilmiöt. Pitäisikö hyvinvoinnin ja terveyden edistämisenkin osaltaan muuttua ottamaan kantaa ilmiöihin? Onko tutkimuksiin ja tilastoihin nojaava kokoustaminen jo vanhanaikaista? Vai tarvitaanko sitä ilmiöiden maailmassa yhä vahvemmin?

Tarvitaan varmaan molempia – pitkäjänteistä tilastoihin keskittyvää kehittämistä, mutta toisaalta meidän on reagoitava vaikkapa nuorten nuuskankäytön yleistymiseen nopeammin, kuin että se havaittaisiin pari vuotta jäljessä tilastoista tai tutkimuksista. Pitäisikö maakunnan tehtävä olla auttaa kuntia selvittämään, ovatko ilmiöt todellisia ja mitä niille voisi tehdä?

Tämän teeman pohtimista tulemme jatkamaan 2019 hyvinvointikertomuksen ja järjestelmäsuunnitelman päivittämisen yhteydessä ja lakien etenemisen myötä myös maakunnan keskeisten johtamisdokumenttien laadinnan yhteydessä.

Tiesittekö muuten että vuoden 2019 laihdutustrendi on syödä silloin kun on nälkä? Innovatööristä.

Ville Santalahti on Varsinais-Suomen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työryhmän jäsen