Hoidetaanko vanhukset edelleen kotikunnissaan uudistuksen jälkeen?

Sote-uudistuksen tarkoituksena eikä seurauksena ole kehitys, missä vanhuksia siirretään laajassa mitassa kasvukeskuksiin. Vanhuspalvelut ovat luonteeltaan lähipalveluita ja vanhuspalvelujen keskittämisestä kasvukeskuksiin ei ole saatavissa taloudellisia hyötyjä. Kokemuksesta tiedetään, että vanhukset useimmiten toivovat asuvansa myös kotipaikkakunnallaan.

Valinnanvapauslain lähtökohtana on, että vanhus voi itse valita, mistä palvelunsa hakee, mikäli hänellä on todettu palvelutarve. Käytännössä vanhus voi siis valita joko yksityisen tai julkisen tuottajan omalta paikkakunnaltaan tai muualta. Tuottajat päättävät itse palvelujen kysynnän mukaan, mihin sijoittavat palvelupisteensä. Mikäli maakunnan jollakin alueella ilmenee palvelukatveita, tulee maakunnan huolehtia siitä, että yhdenvertaiset palvelut turvataan koko maakunnan alueella.

Vastauksen on laatinut sote-muutosjohtaja Antti Parpo. Jos haluat esittää kysymyksen koskien Varsinais-Suomen sote- ja maakuntauudistusta, voit  lähettää yksityisviestin Facebook-sivumme kautta: https://www.facebook.com/kimpassaallihopa/

Tämä sivu on saatavilla myös: Ruotsi