Ålgars: Onnistunut viestintä synnyttää ymmärrystä ja demokraattista keskustelua

Viestinnän vastuuvalmistelija Jessica Ålgars siirtyy uusiin tehtäviin, eläkevakuutusyhtiö Veritaksen viestintäpäälliköksi Turkuun.

Mitä sote- ja maakuntauudistuksen viestintä on opettanut sinulle, Jessica Ålgars?

Maakunta on laaja kokonaisuus, mutta ihminen on keskiössä. Tämä ajattelutapa on opettanut paljon. Olen aiemmin työskennellyt toimittajana ja Varsinais-Suomen liiton viestinnässä - nyt olen oppinut tuntemaan myös sosiaali- ja terveyskenttää, työllisyyssektoria ja pelastustoimea. Tavoitteemme on yhdistää eri palveluja uusiksi, ihmisläheisiksi kokonaisuuksiksi. Miten luomme esimerkiksi maakunnan verkkopalvelut niin, että asukas löytää helposti tarvitsemansa palvelut? Asukas ei välitä siitä kuka palvelut järjestää, kunhan ne löytyvät ja toimivat. Jos samalla pystymme kannustamaan ihmisiä hyvinvointiin, paljon on voitettu.

Mikä on tärkein periaate viestinnässä?

Mielestäni keskeistä on avoimuus, kiinnostava sisältö ja ihmisläheisyys. Taitava viestijä osaa esittää vaikeat asiat selkeällä ja innostavalla tavalla, hän puhuu ihmiseltä ihmiselle. Hyvä viestintä on myös rohkeaa – maailmaa ja asenteita voi muuttaa vain, jos puhuu suoraan ja herättää reaktioita ja tunteita. Silloin syntyy vuorovaikutusta ja keskustelua, mikä on demokratian elinehto.

Mikä on ollut työssäsi haasteellisinta?

Tehtävän laajuus on valtava ja tähän mennessä uudistus on pyörinyt aika abstraktilla ylätasolla. Uudistuksen tavoitteena on turvata ikääntyvien suomalaisten palvelut ja rahojen riittävyys sekä hyödyntää digitalisaatiota, mutta julkista keskustelua on dominoinut poliittiset väittelyt ja lakipykälät. Tämä on uuvuttanut kansalaiset ja useimmat karttavat jo sanaa ”sote”.

Kun uudistus etenee ja asukkaiden palvelut oikeasti muuttuvat, pitää viestinnän laittaa uusi vaihde päälle, synnyttää uutta intoa ja tuoda uudistus ihmisten arjen tasolle. Tätä konkreettista kansalaisviestintää viestintätiimimme jo alustavasti suunnitteli. Emme vain päässeet tekemään sitä, koska vastaukset puuttuvat. Meillä ei ole maakuntastrategiaa, joka toimisi viestinnän suunnan näyttäjänä, ei myöskään tarpeeksi tekijöitä tehtävän laajuuteen nähden. Eihän meillä ole päättäviä elimiäkään, jotka siunaisivat strategisesti tärkeät asiat. Tämä on ollut kiinnostava ja haastava projekti, jossa on joutunut ja saanut tehdä lähes kaiken itse.

Missä Kimpassa-Allihopan viestintä on onnistunut?

Olemme aika hyvin vieneet sote- ja maakuntauudistuksen virkamieshuoneista ja kaaviokuvista ihmisten keskuuteen ja keskusteluun. Olemme vahvasti läsnä sosiaalisessa mediassa ja meidät onkin rankattu maakuntien ykköseksi uudistuksen some-viestinnässä. Se ilahduttaa.

Pyrkimykseni on alusta asti (tämä työ alkoi jo keväällä 2016!) ollut viestiä uudistuksesta varsinaissuomalaisesta näkökulmasta ja nostaa esiin oman maakunnan valmistelijoita, ihmisläheisesti ja visuaalisesti. Uudistuksella on oltava kasvot. Vuorovaikutus on tärkeää ja olemme vastanneet kysymyksiin sekä somessa että messuilla, seutukuntakierroksilla että avoimien ovien päivillä. Aika moni skeptinen kansalainen on keskustelujen ja viestinnän myötä nähnyt uudistuksen ja tekemämme työn hyödyt, eikä vain uhkakuvia. Se on viestijälle työvoitto, ja mekin tietysti opimme eri asukkaiden näkemyksistä paljon.

Mitkä ovat terveisesi heille, jotka jatkossa viestivät uudistuksesta?

Jatkakaa työtä sillä aidolla Kimpassa-Allihopa -hengellä, jossa suunta on yhteinen ja kokouksissa myös nauretaan, vaikka ympäröivä maailma näyttäisi synkältä. Viestintätiimimme ovat toimineet ammattimaisesti ja tarmokkaasti, lannistumatta ja suurella sydämellä. Siitä kiitän kollegoitani. Lopuksi tärkeimmät muistutukseni:

  • Varsinais-Suomi on kaksikielinen maakunta.
  • Uudistus tehdään ihmisiä varten – puhukaa heidän kieltään ja keskustelkaa, kaikkien kanssa.
  • Vaikka kaikki näyttäisi mahdottomalta se ei ole sitä, jos ponnistamme yhdessä.

Jessica Ålgars on toiminut Varsinais-Suomen muutosorganisaation vastuuviestijänä, maakunnan viestintätyöryhmän puheenjohtajana ja maakunnan verkkohankkeen hankeomistajana. Ålgars on edustanut Varsinais-Suomea valtakunnallisissa viestintäryhmissä ja toiminut maakuntien yhteisiä verkkosisältöjä kehittävässä makufi-hankkeen ohjaus- ja projektiryhmissä.

"Hyvä viestintä on myös rohkeaa – maailmaa ja asenteita voi muuttaa vain, jos puhuu suoraan ja herättää reaktioita ja tunteita."

Tämä sivu on saatavilla myös: Ruotsi