Förändring är kommunikation – möt Jessica Ålgars-Åkerholm

NAMN

Jessica Ålgars-Åkerholm

VAD JOBBAR DU MED I FÖRÄNDRINGSORGANISATIONEN?

Som kommunikationschef planerar och förverkligar jag vård- och landskapsreformens kommunikation i olika kanaler och till olika målgrupper, på svenska och finska. Vi försöker kommunicera ur Egentliga Finlands synvinkel, människonära och fräscht, i växelverkan med kommuninvånare och personal. Vi ordnar evenemang, seminarier och workshops, vi träffar medier, producerar material och kläcker kampanjidéer. Det är också viktigt att stöda reformens ledning inom kommunikation. Landskapets samarbetsgrupp fungerar fint som stödgrupp. Snart inleds också arbetet med det nya landskapets kommunikationsstrukturer och brand. Därtill står landskapsvalen snart inför dörren - inga tråkiga stunder är att vänta!

VILKA UTMANINGAR MÖTER NI DEN NÄRMASTE FRAMTIDEN?

Vi måste kunna kommunicera om reformen på människors språk och ur vardaglig synvinkel. Hur förändras servicen, var får jag hjälp, hur fungerar valfriheten? Den interna kommunikationen och att personalen förbinder sig till reformen är viktigt för att den ska lyckas. Många utmaningar gäller den nationella politiken och reformens olika vändningar - då man knappt själv hänger med, kan man inte förvänta sig att medborgarna ska göra det heller.

VAD INSPIRERAR DIG I ARBETET?

Jag är en optimistisk och ställer mig positiv till utveckling, det känns fint att man nu försöker skapa något bättre, för oss alla. Väldigt många smarta människor är med i arbetet med hela sitt hjärta. De försöker uppriktigt utveckla servicen så att den blir bättre och jämlikare genom att utnyttja nya metoder och modigt överskrida traditionella gränser. Jag inspireras av kreativt tänkande och goda team där man får vara sig själv, kläcka idéer öppet och skratta tillsammans. En positiv atmosfär åstadkommer under.

VILKA MÖJLIGHETER SER DU I VÅRD- OCH LANDSKAPSREFORMEN?

I och med reformen kan man föra människors service in i nutiden, rentav ett steg in i framtiden. Fungerande system hämtar också inbesparingar. Man måste ändå minnas att alla inte använder digiservice; de måste erbjudas annorlunda stöd. I kommunikationen hoppas jag att vi lyckas skapa växelverkan och kan motivera människor att göra förändringen med oss. Jag tror på det visuella och på humor - det nya landskapet är ingen gravallvarlig grej, utan det skapas till nytta för medborgarna.

VILKA ÄR EGENTLIGA FINLANDS STARKA SIDOR VÄRDA ATT FÖRÄDLA?

Jag skulle lyfta fram tvåspråkigheten och det internationella –vi är landskapet närmast Skandinavien och västra Europa. Inom vårdsektorn intresserar säkert vår tvåspråkighet på Åland och i Stockholm. Flerspråkiga högskolor och universitet i Åbo, medicinutvecklingen och hela den positiva strukturomvandlingen är våra trumfkort. Skärgården och de övriga nationalparkerna är diamanter värda att slipa.

VAD GÖR DU FÖRUTOM KOMMUNICERAR?

Jag rör mig gärna i naturen: vandrar, terrängcyklar, springer, skidar, snowboardar eller paddlar. Bollspel har intresserat sedan ungdomens år inom handbollen. Jag stöder också mina tre barn/ungdomar i deras idrotter. Jag läser böcker, reser och fotograferar. Och följer med medier - en gång journalist, alltid lite journalist.

 

"I kommunikationen hoppas jag att vi lyckas skapa växelverkan och kan inspirera människor att göra förändringen med oss."

Denna sida finns även på: Finska